Olhava Emergency
Medicine Camp 2022

Tiedote 13.9.2022

Miten korkealta pudonnut kiipeilijä pelastetaan vaikeasta maastosta? Ainutlaatuinen simulaatioharjoitus tuo yhteen pelastuksen, rajavartioston ja terveydenhuollon ammattilaiset

Repoveden kansallispuistossa järjestetään 20.–23.9. terveydenhuollon alalla harvinainen moniammatillinen koulutus. Olhava Emergency Medicine Campissa sairaanhoidon ammattilaiset yöpyvät metsässä ja harjoittelevat pelastamaan korkealta pudonneen kiipeilijän, pään vamman saaneen maastopyöräilijän, hypotermisen melojan sekä palovamman saaneen retkeilijän.

Yllättävät kriisitilanteet ja vaikeat pelastustehtävät vaativat usein monialaista tiimiä ja toimivaa hoitoketjua. Eri tahojen voimat yhdistäviä harjoituksia on terveydenhuollon alalla kuitenkin toistaiseksi nähty vain vähän. Olhava EMC:n kaltainen harjoitus antaa yksilöille ja organisaatioille valmiuksia toimia kriisitilanteissa saumattomasti. 

Monipäiväisen koulutuksen tarkoituksena on päivittää alan toimijoiden osaamista ja simuloida mahdollisimman aidon tuntuisia tilanteita. Koulutuksesta vastaavat terveydenhuollon huippuosaajat, ja pelastustyössä aidon ympäristön luo muun muassa rajavartioston helikopteri. Olhava EMC:n erikoisuus ei kuitenkaan ole vain todentuntuiset harjoitukset ja haastavat eräolosuhteet, vaan siinä yhteistyötä tekevät tahot:

“Se, että koulutusta tarjoavat eri viranomaistahot, oppilaitokset ja yritykset yhdessä on täysin poikkeuksellista. Tosipaikan tullen on tärkeää, että yhteistyö eri toimijoiden välillä on saumatonta, minkä vuoksi myös yhteisiä harjoituksia vaaditaan. Terveydenhoidon alalla on pitkään puhuttu tästä tarpeesta, mutta toistaiseksi voimien yhdistämistä on nähty vähän – siksi onkin erityisen hienoa päästä vihdoin toteuttamaan tämä kokonaisuus”, kertoo leirin järjestäjä, vastuulääkäri Johannes Kärkkäinen

Loistavat arvioinnit saanut koulutus järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna tapahtumaan saapuu kotimaisten ammattilaisten lisäksi kansainvälisiä huippuosaajia luennoimaan kriittisen potilaan hoidosta ja tiimin johtamisesta hätätilanteissa. Lisäksi simulaatiokoulutukseen kuuluu uutuutena myös palovammapotilas.

Olhava Emergency Medicine Campille osallistuu erähenkisiä ensi- ja sairaanhoitajia sekä lääkäreitä, jotka työskentelevät sairaaloissa, ensihoidossa ja päivystyksessä. Osallistujat pistävät itsensä likoon eräolosuhteista nauttien – rastien välillä liikutaan maastopyöräillen, meloen ja kiipeillen. Simulaatioiden lisäksi luvassa on yhteisiä työpajoja ja luentoja erilaisissa ympäristöissä, kuten kodassa, ambulanssissa ja kallion jyrkänteellä.

Lisätietoja:

Johannes Kärkkäinen
Kouvolan päivystyksen vastuulääkäri ja Olhava EMC:n perustaja
+358 50 361 0418
johannes@laatupaivystys.fi


Olhava Emergency Medicine Camp lyhyesti

Olhava EMC:n järjestäjänä toimii Kymenlaakson Laatupäivystys Oy yhteistyössä
Kymenlaakson terveys- ja sosiaalipalveluiden, pelastuslaitoksen, rajavartioston,
Metsähallituksen, Finn’EM ry:n ja XAMK:n, eli Kaakkois-Suomen
ammattikorkeakoulun kanssa. Kymenlaakson Laatupäivystys Oy on
päivystyspalveluita tarjoava kotimainen yritys. Heille tärkeää on ammatillinen kehitys
ja yhdessä tekeminen, joista koulutuskokonaisuus on erinomainen käytännön
esimerkki.