Pyhä Emergency Medicine Camp

Tiedote 13.3.2024

Miten pelastetaan potilas haastavasta maastosta? Terveydenhuollon ammattilaiset ja viranomaiset treenaavat vaikeita pelastustehtäviä Pyhällä

Terveydenhuollon ammattilaiset harjoittelevat Pyhällä vaikeita pelastustehtäviä yhdessä viranomaisten kanssa 18.–21.3.2024. Pyhä Emergency Medicine Campilla harjoitellaan pelastamaan muun muassa ampumavamman saanut maastopyöräilijä sekä rinnehissiin pakkasella jumittuneet laskijat.

Simulaatiokoulutustapahtuma Pyhä Emergency Medicine Camp valmistaa terveydenhuollon ammattilaisia ja viranomaistahoja vaikeisiin pelastustehtäviin sekä moniammatilliseen yhteistyöhön. Tapahtuma järjestetään kolmatta kertaa Pyhän autenttisissa olosuhteissa 18.–21.3.2024.

Tapahtuman osallistujat harjoittelevat neljän päivän aikana pelastamaan puuhun törmänneen vapaalaskijan, ampumavamman saaneen maastopyöräilijän, kolaroineen moottorikelkkailijan sekä rinnehissiin pakkasella jumittuneiden pelastamista, hoitoa ja evakuointia vaativissa olosuhteissa.

Koulutuksen johtaja Kalle Kinnunen mainitsee kurssin yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista sen, että osallistuja ymmärtää oman roolinsa monivaiheisessa hoitoketjussa.

– Kun ammattilainen hahmottaa potilaan hoitoketjun ja hänen vastuualuettaan seuraavat vaiheet, ymmärtää hän paremmin muiden toimijoiden työn merkityksen. Kokonaiskuvan hahmottaminen helpottaa yhteistyötä ja lisää luottamusta.

Yhteistyötä vaaditaan myös kurssin suuronnettomuusharjoituksessa, jossa harjoitellaan pelastamaan kerralla suuri joukko kylmettyneitä ihmisiä. Lapin hyvinvointialue pääsee treenaamaan tilannejohtamista ja yksittäiset kurssilaiset sekä potilaan hoitoa että roolitusta.

Pyhä Emergency Medicine Campilla panostetaan oppimiskeskusteluihin, jotka pidetään heti simulaatioiden jälkeen.

– Keskusteluissa pohditaan mikä meni hyvin, missä voidaan tehdä paremmin ja miten opittu asia viedään muutokseksi käytännön elämään ja työhön. Ilman näitä keskusteluja harjoitusten vaikutus tosielämään on todettu jäävän aika pieneksi, Kinnunen sanoo.

Yksi kurssin teemoista on varautuminen, jota käsitellään eri rasteilla siitä näkökulmasta, että potilaan kohtaa ensimmäisenä siviilissä oleva lääkäri tai hoitaja. Tällaisessa tilanteessa lainsäädäntö on erilainen ja varusteet yleensä olemattomat. Varautumisteemaa kurssille tuo myös Advanced Paramedic Luca Alfatti, joka puhuu sota-alueella toimimisesta. Alfatti on ollut mukana perustamassa Medics4Ukraine-järjestöä.

Vaikka Pyhä Emergency Medicine Camp keskittyy tietynlaisiin tapaturmiin tietynlaisessa ympäristössä, ovat samat tiimitoiminnan lainalaisuudet skaalattavissa muihinkin tilanteisiin ja vastaavia vammoja voi saada vaikka autokolarissa Etelä-Suomessa. Erityinen riski on kuitenkin harvaan asutuilla alueilla, joissa joudutaan pitkien välimatkojen takia tekemään enemmän toimenpiteitä paikan päällä.

Lue tapahtumasta lisää

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Kalle Kinnunen
Tapahtuman johtaja
+358 44 313 1485
kalle@laatupaivystys.fi

Pyhä Emergency Medicine Camp -tapahtuma on Suomen Laatupäivystys Oy:n, Lapin hyvinvointialueen, Lapin pelastuslaitoksen, Rajavartiolaitoksen, Finn’Em ry:n, Pyhä Ski Resortin ja Bliss Adventuresin yhteinen ponnistus. Pyhä EMC:n sisartapahtumia ovat syksyisin Repoveden kansallispuistossa järjestettävä Olhava Emergency Medicine Camp ja kesäkuun 2024 alussa ensimmäistä kertaa pidettävä Hanko Emergency Medicine Camp. Tapahtumat keskittyvät alueille tyypillisiin onnettomuuksiin ja hätätilanteisiin.

EMERGENCY MEDICINE CAMP

Tapahtumat