Pyhä Emergency Medicine Camp
29.3.-1.4.2022

Tiedote 21.3.2022

Miten pelastetaan lumivyöryn yllättämä vapaalaskija?
Ainutlaatuinen simulaatioharjoitus tuo yhteen pelastuksen, rajavartioston ja terveydenhuollon ammattilaiset.
29.3.-1.4. Pyhä Emergency Medicine Camp kokoaa sairaanhoidon ammattilaiset Pyhätunturille harjoittelemaan jäälohkareen päähänsä saaneen jääkiipeilijän, sydäninfarktin saaneen hiihtäjän ja lumivyöryyn joutuneen vapaalaskijan tutkimista ja hoitamista.

Koronan kiihdyttämän kotimaanmatkailun ja eräilyboomin myötä luonnossa liikkuminen on lisääntynyt, mikä on johtanut myös siellä sattuneiden onnettomuuksien määrän kasvuun. Emergency Medicine Camp -tapahtumien (EMC) tarkoituksena on päivittää alan toimijoiden osaamista ja simuloida mahdollisimman aidon tuntuisia tilanteita. Koulutuksesta vastaavat terveydenhuollon huippuosaajat, ja pelastustyössä aidon ympäristön luo muun muassa rajavartioston helikopteri.

Pyhä EMC:n erikoisuus ei kuitenkaan ole vain todentuntuiset harjoitukset ja haastavat eräolosuhteet, vaan siinä yhteistyötä tekevät tahot:

“Se, että koulutusta tarjoavat eri viranomaistahot, oppilaitokset ja yritykset yhdessä on täysin poikkeuksellista. Tosipaikan tullen on tärkeää, että yhteistyö eri toimijoiden välillä on saumatonta, minkä vuoksi myös yhteisiä harjoituksia vaaditaan. Olhava ja Pyhä EMC -tapahtumat ovat osaltaan rakentamassa siltoja eri toimijoiden välillä. On hienoa päästä toteuttamaan tapahtuma yhdessä Pohjois-Suomen ammattilaisten kanssa.”, kertoo leirin järjestäjä, vastuulääkäri Johannes Kärkkäinen.

Pyhä EMC:hen osallistuu erähenkisiä ensi- ja sairaanhoitajia sekä lääkäreitä, jotka työskentelevät sairaaloissa, ensihoidossa ja päivystyksissä ympäri Suomen. Osallistujat pistävät itsensä likoon eräolosuhteista nauttien – tapahtumassa siirrytään rastilta toiselle maastopyöräillen, hiihtäen sekä vapaalaskien. Simulaatioiden lisäksi luvassa on yhteisiä työpajoja ja luentoja tavallisuudesta poikkeavissa ympäristöissä, kuten hiihtoladulla, rinteessä ja ambulanssissa.

Lisätietoja

Johannes Kärkkäinen
Laatupäivystyksen vastuulääkäri ja EMC-tapahtumien perustaja
+358 50 361 0418
johannes@laatupaivystys.fi

Pyhä Emergency Medicine Camp lyhyesti

Pyhä EMC:n järjestäjänä toimii Laatupäivystys yhteistyössä Lapin sairaanhoitopiirin, Lapin pelastuslaitoksen, Rajavartioston, Metsähallituksen, Bliss Adventuren, Pyhä Ski Resortin, Finn’EM ry:n ja Lapin koulutuskeskus REDU:n kanssa. Laatupäivystys on päivystyspalveluita tarjoava kotimainen yritys, jolle tärkeää on ammatillinen kehitys ja yhdessä tekeminen. Yhdessä olemme vahvempia!